cz |  
Víno pro zdraví
Víno a bobule

Teplota servírování vína – sommelier radí:

Teplotu servírování vína – víno bílé, červené, růžové, šumivá a perlivá vína – uvádí následující tabulka:

8 – 10 °C mladá lehká bílá vína, neutrální odrůdy
mladá růžová vína
přírodně sladká a dezertní vína
šumivá a perlivá vína
10 – 12 °C vyzrálá a plná bílá vína, aromatické odrůdy
vyzrálejší a aromatická růžová vína
14 – 16 °C lehčí červená vína
16 – 18 °C vyzrálá, plná a starší červená vína; případně vína školená v sudech barrique

Neutrální odrůdy: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Neuburské
Aromatické odrůdy: Sauvignon, Pálava, Tramín červený, Muškát moravský, Irsai oliver
Mladá lehká vína: jsou vína z předešlé sklizně, s nižším obsahem alkoholu 9 – 12 % alk. se svěží kyselinkou
Lehčí červená vína: jsou vína z odrůd Modrý Portugal, Dornfelder popř. Svatovavřinecké, s nižším obsahem tříslovin a alkoholu do 12 % alk.
Vyzrálá plná vína: jsou vína s vyšším obsahem alkoholu 12 – 14,5 % alk., minimálně dva roky stará, většinou s přívlastkem pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Víno má pozitivní vliv na zdraví. Ale proč…

Prospívá víno zdraví či ne? Má pozitivní vliv na krevní oběh, lze jeho mírnou konzumací snížit pravděpodobnost ... více

Diabetikům s poruchami erekce může pomoci červené víno

Jen v České republice trpí cukrovkou více než ... více

Resveratrol a zdravý životní styl

Resveratratrol byl poprvé izolován z červeného vína a označen... více

Archiv aktualit
V "Diskuzním fóru" se můžete odborníka zeptat na to, co Vás ve vztahu ke svému zdraví zajímá. Odpovědi na nejčastější otázky budou dostupné k přečtení všem zájemcům.

připravujeme
Jak jste se o www.vinoprozdravi.cz dozvěděli?
  • Z článků v tištěných médií (32,14%)
  • Od lékaře (4,08%)
  • Z bannerové reklamy na internetu (2,55%)
  • Z textové reklamy na internetu (15,82%)
  • Od známého (10,20%)
  • Z jiného zdroje (35,20%)